To smo mi…

Začetki gostinstva Fekonja

Začetki gostinstva Fekonja segajo v leto 1970, ko se je z gostinstvom začela ukvarjati Brigita Fekonja. Skupaj z možem sta takratni hlev in postajališče za avtobus preuredila v lokal Brigita. Po tridesetih letih je gostinstvo prevzel sin Boštjan in tako leta 2000 odprl vrata Gostilne pizzerije Vinska trta. Sedaj skupaj z ženo Petro sinovoma Alexom in Teom nadaljujejo tradicijo. Kljub temu, da se je lokal odprl s poudarkom na pizzah je tudi ostal prisoten del tradicije, saj se hrana v čim večji meri pripravlja na domač način. Ime Vinska trta ima tudi pomen, saj se ob gostilni vzpenja cepljenka potomke najstarejše trte na svetu.


Ponudba

Vinska trta vam ponuja veliko vrst pizz iz krušne peči, specialiteta hiše pa so tudi rebrca in perutničke. Ena izmed domačih posebnosti je krapec (kruh obložen z domačimi ocvirki) in Ruperški krapec (kruh premazan s kislo smetano in domačimi ocvirki.


Naš kraj – Voličina

Voličina – tipična gručasta slovenska vas s starim vaškim jedrom, ki se je izoblikovalo v okolici cerkve. V jedru Voličine najdemo župnišče in cerkev iz leta 1443, staro šolo v osnovi iz leta 1763, nadgrajeno leta 1838, nekdanjo trgovino in gostilno ter hišo z letnico 1829 v kamnu. Pod cerkvijo sv. Ruperta se nahajajo nekdaj zapuščeni vrtovi pri sv. Rupertu, ki so danes preurejeni in namenjeni izobraževanju, medgeneracijskemu druženju, rekreaciji in počitku. Po predhodnem dogovoru vas zeliščarke popeljejo po svetu zelišč in vam ponudijo zdravilne čajne napitke. Iz Voličine pogled sega na kraj Zavrh, na katerem stoji Maistrov stolp. Zraven stolpa pa stoji Stupičeva vila, kjer si je po upokojitvi oddahnil Maister. V prostorih vile je sedaj urejen muzej. V bližini se na območju Hrastovca, kjer stoji tudi grad, nahaja Krajinski park Hrastovec, značilen po svojih rastlinskih vrstah in po litavskem apnencu in po okoli 100 m dolgi kraški jami, ki pa ni dostopna. V času 2. svetovne vojne je nedaleč stran, v Zgornji Voličini delovala Partizanska bolnišnica Caf.

Obiščite naše kraje! Za več zanimivosti si poglejte spletno stran Visit Lenart ali se namestite mobilno aplikacijo Visit Lenart za Android ali IOS.


Ko se oglasite pri nas vas bo pričakalo osebje natakarjev in kuharjev, ki se bodo potrudili, da se boste pri nas dobro počutili in od nas odšli z nasmejanimi trebuhi.